måndag 30 mars 2015

Återbruk av överblivna luvor

Här kommer mitt första bidrag till Klockarbarns återbruksutmaning! Förra veckan fick vi ett stort lass urvuxna bebis- och småbarnskläder av en kollega till mig. Bland allt annat fanns det ett gäng jackor och overaller, nästan alla med tillhörande luvor, fast luvorna var bortknäppta och låg separat. När jag hade parat ihop alla jackor/overaller med luvor blev det två luvor över. Gissningsvis har de gett bort eller slängt de tillhörande plaggen tidigare utan att tänka på att det fanns luvor någonstans. Jag tänkte först slänga luvorna, de är ju svåra att använda utan något att knäppa fast dem på, men tyckte att det var lite synd på framför allt det fina prickiga tyget som den ena bestod av. Så fick jag en idé...



Som jag har nämnt tidigare kommer vi prova att använda tygblöjor till vår kommande bebis. Om man byter tygblöja när man inte är hemma kan man ju inte bara slänga blöjan utan behöver frakta hem den för tvätt, så då behövs något vattentätt att förvara den i. När jag kikade på förra veckans bidrag till återbruksutmaningen och fick se Kullerbytta textils necessärer kom jag på att jag kanske kunde använda den prickiga luvan till att sy en blöjnecessär/-påse av; luvan var nämligen gjord av något galon-aktigt tyg (förmodligen en luva till en regnjacka). När jag måttade på luvan insåg jag dock att tyget inte riktigt skulle räcka. Den andra överblivna luvan var av en annan sorts tyg så den kunde jag inte använda, men i en av mina lådor med sparade avlagda kläder hittade jag en luva (!) från en svart regnjacka som jag själv slarvat bort (själva jackan alltså) förra sommaren. Den luvan fungerade finfint att skarva med!



Tygerna räckte precis till en necessär som rymmer två tygblöjor i den största storleken vi har. Till en början kan man nog få ner tre lite mindre blöjor. För några år sedan sydde jag en necessär i liknande modell efter en beskrivning jag hittade på bloggen Med nål och tråd. Jag kom ihåg ungefär hur man gjorde, men letade efter beskrivningen nu för att kunna länka till den, och hittade den här! Jag gjorde ungefär som det står, men fick som synes skarva en del för att få necessären tillräckligt stor. Även den långsmala mittbiten (där blixtlåset sitter) behövde skarvas och då passade jag på att sy dit ett litet handtag.Vill man att necessären ska hålla formen även när den inte är fylld kan man behöva stabilisera tyget och/eller fodra på något sätt, men det hoppade jag över.



Den kvarvarande överblivna luvan hade jag först inga planer för, men nu har jag fått ett par idéer så det kanske blir mer luv-återbruk redan nästa vecka!

torsdag 26 mars 2015

Nalle-blöjor

Jag fortsätter mitt äventyr i tygblöje-djungeln :) För några veckor sedan sydde jag två blöjor till och nu har jag äntligen kommit mig för att fotografera den sista av dem. Den här gången blev det ett innertyg i flanell. Tyget kommer från ett barn-örngott som jag köpt på second hand och det är verkligen mjukt och gosigt. Jag har tänkt prova lite olika innertyger eftersom en del barn är känsliga för att ha vissa sorters tyg mot huden (och vad det är som inte passar kan variera), så använder jag olika tyger ökar chansen att åtminstone några av blöjorna jag syr ska fungera. Av liknande skäl har jag tänkt prova olika mönster, eftersom det är svårt att veta i förväg vilken modell som kommer passa bäst på just det här barnet.

Bara för att det är kul har jag också tänkt att jag inte ska sy två exakt likadana blöjor, utan alla exemplar ska ha någon detalj som skiljer dem från andra. Nalle-flanellen räckte lagom till två blöjor, så då fick den ena blått yttertyg och den andra rött. Jag ville få nalle-tygets mönster på rätt ledd men då kunde jag inte klippa ut en hel innertygsbit utan var tvungen att skarva, och då passade jag på att prova en så kallad "sham pocket"-öppning där innertyget är delat ungefär mitt på och går lite omlott så att man kan stoppa i ett löst inlägg där. På den första blöjan jag sydde var öppningen längst upp i ryggen istället och det är nog det vanligaste, men det kan ju vara kul att prova olika varianter även här.



Den blå blöjan är sydd efter gratismönstret Witteybums i storlek small (vilket är näst minsta storleken - nyföddstorleken måste vara väldigt liten för den här blev ungefär lika stor som de blöjor vi har i nyföddstorlek sedan tidigare). Jag har inte lyckats hitta var mönstret ursprungligen kommer ifrån, utan länken går till en blogg som länkar till en pdf med mönstret. På den bloggen kan man för övrigt få massor av tips på blöjmönster. Witteybums-mönstret finns i två varianter; en där blöjan knäpps fram och en där den knäpps i sidorna. Jag valde varianten med knäppning fram eftersom den förra blöjan jag sydde knäpps i sidorna. Den här gången tror jag att jag lyckades bättre med benresåren, och jag blev mycket nöjd med blöjan som helhet!



Den röda blöjan är sydd efter Darling Diapers' gratismönster i nyföddstorlek, den större av de två varianterna som mönstret innehåller. (Darling Diapers har också ett köpemönster som jag har hört mycket positivt om och som verkar kunna varieras en hel del, så nu när jag vet att jag tycker att det är roligt att sy tygblöjor ska jag nog köpa det.) Även denna blöja knäpps framtill, och storleken blev ungefär som de andra två blöjor jag sytt hittills. Ryggresåren blev inte lika bra som på den blå trots att jag gjorde exakt likadant, men den ska nog fungera i alla fall.




söndag 22 mars 2015

I mina händer: Mamma-refashion

Det är bra att I mina händer-utmaningen finns, annars skulle det kanske inte ha blivit så mycket bloggat här den här månaden. Utmaningen har varit ett bra sätt att få bloggandet att bli av åtminstone en gång i veckan. Men från och med nu får jag klara mig själv; det här är nämligen sista veckan på utmaningen. Tänk att vi redan är i slutet av mars!

Den här veckan har varit väldigt intensiv; jag var uppbokad tre av fyra kvällar måndag-torsdag så det var jätteskönt när det blev fredag och helg. Jag har massor av saker jag vill sy och fixa men är ganska trött så det blir inte så jättemycket gjort, men nu i helgen har jag i alla fall klarat av en av dessa saker, nämligen att sy om en tröja som jag köpte på second hand för någon månad sedan.

Det började som en vanlig tröja i rymlig modell med gott om plats för gravidmagen, men efter att ha använt den några gånger tyckte jag att det var lite väl mycket "tält" över den. För att råda bot på det bestämde jag mig för att göra en avskärning under bysten och ta in vidden längst ner men lämna så mycket tyg som möjligt över magen.



Jag sneglade lite på en befintlig tröja och gjorde följande:
1. Klippte upp tröjan i sidsömmarna upp till den punkt där avskärningen skulle vara, och klippte sedan tvärs över.
2. Tog in återstående delar av sidsömmarna (dvs. från ärmsömmarna och nedåt) för att minska lite på vidden även där.
3. Lade några veck mitt fram på den avklippta biten så att bredden stämde med den nya bredden på den kvarvarande övre delen av framstycket. Sydde tillbaka den avklippta biten.
4. Lade två veck långt ner på vardera sidan av den (förut) avklippta biten.
5. Mätte hur stor omkrets fållen behövde ha, och klippte bort lite längst ner på sidorna av den (förut) avklippta biten så att den blev lika lång som halva den önskade omkretsen.
6. Upptäckte att bakstycket nu var sisådär 8 cm längre än framstycket, så jag klippte av även det i samma höjd som framstycket, tog bort så mycket som behövdes och sydde tillbaka den avklippta biten.
7. Sydde ihop nedre delen av sidsömmarna.

Det var lite knepigt att jobba med den här tröjan eftersom den var ganska snett sydd från början. Skulle jag ha gjort samma sak igen skulle jag ha satt ett resårband istället för avskärning under bysten (nu blev det en ganska bubblig söm, framför allt på ryggen) och sytt en ny nederfåll istället för att kapa längd mitt på. Men jag tycker ändå att tröjan duger att användas och jag blev av med en del av tält-känslan i alla fall!

söndag 15 mars 2015

I mina händer: Fröknäcke med linspastej

Jag tycker mycket om smörgås och äter det ofta flera gånger om dagen, det är ju ett så smidigt mellanmål, men det känns inte så nyttigt så i perioder brukar jag försöka minska på mitt smörgås-intag. Den senaste tiden har jag också behövt öka mitt järnintag eftersom jag (som så många andra gravida) fått ganska lågt järnvärde. För att kombinera dessa två ändamål har jag börjat med ett nytt mellanmål, som faktiskt är ganska enkelt och riktigt gott: fröknäcke med linspastej! Idag var det dags att göra en ny omgång av vardera, och det får bli mitt bidrag till veckans I mina händer-utmaning.



Receptet på linspastej kommer från Fiffel och tråd, så det kanske de flesta som läser här har sett förut, men det är klart värt att påminna om! Jag provade det för första gången i somras när jag åt mjölkfritt en månad för att se om det var mjölken som var boven bakom mina eksem (ifall någon undrar så verkade det dock inte vara så), och när jag provsmakade pastejen var den så god att jag plötsligt inte kände mig lika ledsen över att inte få äta ost. Jag tål inte mandel så jag ersätter mandeln med lika mycket pumpafrön. Jag kan heller inte äta färdigblandad curry eftersom jag inte tål röda kryddor, utan jag gör en egen blandning av fyra kryddor som brukar ingå i färdig curry: spiskummin, koriander, gurkmeja och svartpeppar. I övrigt följer jag Fiffs recept.

Nu efter jul har jag haft lyxen att ha svärmors-bakat fröknäcke att tillgå, men nu är det uppätet så idag fick jag baka eget. Jag hittade ett recept här som jag i stort sett följde, förutom att jag tog vetemjöl istället för majsmjöl eftersom vi inte hade något majsmjöl hemma.



På vilket sätt hjälper då detta mellanmål järnintaget? Jo, dels innehåller många fröer ganska mycket järn, särskilt pumpafrön och sesamfrön, och även linser innehåller en del järn. Dels innehåller fröknäcket och linspastejen inga mjölkprodukter och förhållandevis lite mjöl, vilket är bra eftersom framför allt mjölkprodukter men även spannmål kan hämma järnupptaget. Jag vet inte om det går att förbättra ett dåligt järnvärde helt och hållet enbart genom att byta ut ett par smörgåsar om dagen mot fröknäcke och linspastej, men det bidrar i alla fall!


söndag 8 mars 2015

I mina händer: Yoshi-blöjan

Vi har tänkt prova att använda tygblöjor till vår kommande bebis, och har fastnat för pocketvarianten (det finns en rad olika typer som man läsa mer om till exempel här om man vill veta mer). Kortfattat är en pocketblöja en blöja som är formad ungefär som en engångsblöja och har ett vattentätt yttertyg och ett innertyg som antingen suger upp vätska eller transporterar den in i blöjan. Mellan båda lagren (oftast högst upp i ryggen) finns en öppning så att man kan stoppa i lösa inlägg för mer uppsugning.



Redan i höstas köpte jag material för att sy ett gäng pocketblöjor, men det är inte förrän nu det har blivit av att sy den första. Och det var sannerligen inte en dag för tidigt, för det visade sig vara jätteroligt, och lättare än jag trodde! Den första blöjan blev grön med vitt innertyg. När jag först såg färgerna i kombination associerade jag till fotbollslaget Hammarby, men när jag hade sytt ihop de båda lagren och vände blöjan rätt fick jag plötsligt tanken: "Yoshi!" Yoshi är en karaktär i TV-spelen om SuperMario. Jag googlade fram en bild och visst stämmer färgerna bra! För att förstärka Yoshi-intrycket bestämde jag mig för att använda orange eller röda tryckknappar, och velade en liten stund om vad som skulle bli snyggast innan jag kom på att jag inte hade några orange knappar, så då var valet plötsligt inte så svårt...


Yoshi-bild lånad härifrån.

Blöjan är sydd efter gratismönstret Cloth Revolution i nyföddstorlek. När jag klippte till tyget tyckte jag att det såg ut att bli en ganska stor blöja, men i färdigt format stämmer den ganska bra överens med storleken på de köpta nyföddblöjor vi har. Yttertyget är grön PUL (ett laminerat tyg som ska stå emot väta) och innertyget är en ekologisk bomullsvelour. Båda tygerna är köpta från den finska nätbutiken Myllymuksut. Knapparna är Pryms Color Snaps och dem har jag köpt från Bibbis Textil.



För att sy blöjan följde jag i stort sett Strömming Designs utmärkta beskrivning på hur man syr en pocketblöja. Den var till mycket stor hjälp! Det jag gjorde annorlunda var att inte sy fast någon separat remsa för resårkanalen i ryggen eftersom det i Cloth Revolution-mönstret redan från början finns en flik med samma funktion. Jag blev ganska nöjd med blöjan, men nästa gång ska jag försöka sträcka benresåren mer så att benöppningarna blir mindre. Det knepigaste med att sy tygblöjor måste vara att få till det så att benöppningarna är lagom stora samtidigt som blöjan passar runt magen. På den här blöjan blev nog benöppningarna lite stora jämfört med midjemåttet, vilket gör att det finns risk för läckage, så vi får se hur den kommer att fungera. För ett första försök tycker jag ändå att den blev helt okej!

Titta in hos Borgmästaren för att bli inspirerad av fler I mina händer-bidrag!


söndag 1 mars 2015

I mina händer: Randig refashion

Förra veckan var jag inte alls särskilt kreativ så därför blev det inget I mina händer-inlägg, men den här helgen har jag sytt lite grann! Det blev en refashion av en randig tunika/klänning köpt på second hand. Ifall det är någon som inte är bekant med begreppet "refashion" så brukar jag förklara det med att det handlar om att sy om och fixa till befintliga klädesplagg och skapa nya plagg av gamla. Jag använder det engelska ordet eftersom jag inte har hittat något svenskt ord som jag tycker stämmer helt överens.



Hur som helst; den här randiga tunikan/klänningen köpte jag på second hand för ett par veckor sedan. Plagg som är i fint skick och troligtvis kommer köpas av någon annan om jag hänger tillbaka dem brukar jag oftast inte köpa för att sy om direkt, men just den här satt så bra förutom ett par små detaljer så jag köpte den ändå. Det jag inte gillade var polokragen och ärmlängden - jag har inget emot trekvartsärm men de här ärmarna var lite för långa för att vara trekvarts så de kändes snarare som långa ärmar som blivit lite för korta...

Jag kom snabbt på att det ena problemets lösning även kunde bli det andra problemets lösning: När jag klippte bort polokragen blev det ju lite tyg över, och det var precis lagom mycket för att använda till att förlänga ärmarna. Jag vek upp den avklippta kragen, skar till två lika stora avlånga bitar, sydde ihop dem till två tuber och sydde fast dem som långa muddar på ärmarna. De befintliga fållarna på ärmarna klippte jag bara bort efter att ha kontrollerat att de skulle bli tillräckligt långa ändå. Halsringningen fixade jag till genom att vika in någon centimeter och sy en fåll med våffelsöm.

Det hade varit snyggt att vrida på tyget så att muddens ränder kom på tvären, men tyvärr räckte inte tyget till det, då hade muddarna blivit för smala. Jag tycker det blev helt okej ändå, även om det inte riktigt syns att det är muddar. Tunikan fick hänga med på bio redan igår kväll, och jag trivdes bra i den!

Kika in hos Borgmästaren för att se vad andra har skapat den senaste tiden!