lördag 11 oktober 2014

Septemberläsning

I september hade jag riktigt bra läsflyt. Hela tio böcker läste jag ut! Framför allt beror det på att jag har minst en timmes ostörd läsning om dagen ombord på pendeltåget på väg till jobbet (ofta dubbla tiden per dag men ibland ägnar jag hemresan åt annat, t.ex. att skriva jobbansökningar eller förbereda blogginlägg). Men jag har också haft tur och hittat några böcker som verkligen fångat mig och fått mig att vilja läsa vidare hemma på kvällen och inte vänta till tågresan nästa dag. De böcker jag har läst ut i september är:

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald. Jag hade hört både positivt och negativt om den här romanen innan jag läste den, och för min del blev intrycket övervägande positivt! Det är en småtrevlig, mysig historia om svenska Sara som kommer till en småstad på amerikanska landsbygden för att träffa sin brevvän som liksom Sara själv älskar böcker. Brevvännen har dock precis avlidit när Sara kommer dit, men befolkningen i staden verkar ändå förvänta sig att Sara ska stanna ett tag och bo i brevvännens hus. Sakta men säkert får Sara en plats i den lilla staden.

Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman. Den här romanen har jag börjat läsa två gånger tidigare men inte läst ut. Tågresorna gav mig äntligen tillräckligt med koncentration (avsaknad av konkurrerande förströelse) för att avsluta. Jag har hört och läst mycket uppskattande ord om den här romanen men kan inte riktigt stämma in i lovorden själv. Kanske förstår jag inte tillräckligt mycket av alla referenser och all ironi (som det tydligen ska finnas mycket av). Det är en udda berättelse; om en populär författare som inte skrivit särskilt mycket av ”sina” böcker själv utan främst är en frontfigur för den verkliga författaren, som nu har skrivit en bok som hotar att avslöja hur det egentligen ligger till.

Morfar skrev inga memoarer av Gustav Fridolin. Månadens klart bästa bok! Se separat inlägg.

Två sekunder i Byron Hemmings liv av Rachel Joyce. Den här romanen är svår att skriva om. Utgångspunkten är att det år 1972 läggs till två sekunder till tiden, och det får tolvårige huvudpersonen Byron reda på. Under en färd till skolan tror han sig se att dessa sekunder läggs till, vilket får stora och långtgående konsekvenser för hans och hans familjs liv. Jag tycker att berättelsen är välskriven och intressant, fast samtidigt har jag lite svårt för romaner där man redan från början vet att det kommer att gå åt skogen.

Den du älskar av Mari Jungstedt. Jag har som sommartradition att låna Jungstedts senaste deckare som ljudbok och lyssna på den medan jag är ute och promenerar, men den här sommaren blev det aldrig av eftersom jag inte kom fram i bibliotekskön. Istället lånade jag Den du älskar som e-bok (i textformat) i början av hösten. Jungstedt levererar här vad jag brukar förväntar mig av hennes böcker; en lagom spännande deckarhistoria och en fortsättning på berättelsen om huvudkaraktärernas liv. När jag läser bakåt i min läsdagbok har jag dock lite svårt att komma ihåg vilken historia som gömmer sig bakom vilken titel, vilket kanske är symptomatiskt för deckarserien – lättsmälta och trevliga böcker som inte lämnar så stort avtryck.

Några av september månads utlästa böcker. 

När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka. Se separat inlägg.

Havskatten av Ann Rosman. Det här är en av de böcker som jag ivrigt läste vidare i hemma i fåtöljen. Liksom Mari Jungstedt kommer Ann Rosman med en ny deckare om året, och jag försöker få tag i dem så snart jag kan. Rosman växlar alltid mellan en nutida och en historisk berättelse, som inte alltid har särskilt mycket med varandra att göra. Ibland har jag irriterat mig på det, men i det här fallet var den historiska berättelsen så intressant att jag hade överseende med att den bara har några få beröringspunkter med nutidshistorien. I den nutida berättelsen hittas en person död på det anrika men numera nedlagda Turisthotellet i Marstrand. Som vanligt är det den sympatiska Karin Adler och hennes kollegor som får utreda mordet. Den historiska berättelsen handlar om en överklassfamilj som tillbringar en sommar i Marstrand för drygt hundra år sedan, officiellt för att äldsta dottern Karolina ska få behandling för sin sjuklighet och inofficiellt för att Karolina ska hitta en fästman.

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Den här boken fick jag i födelsedagspresent och det är en sådan bok som jag nog inte hade valt själv, men som var intressant att läsa. Det är en sorts reportagebok som handlar om Henrietta Lacks, en ung svart kvinna i södra USA som dog i livmoderhalscancer på 1940-talet men vars cancerceller fortfarande lever i forskningslaboratorier runt om i världen. Boken berättar dels Henriettas och hennes efterlevandes historia, och dels om hur HeLa-cellerna har använts i forskning genom åren. Jag tyckte om just den här blandningen av stort och smått; berättelsen om en vanlig familj blandat med forskningsresultat och vetenskapliga diskussioner.

The Winter Palace av Eva Stachniak. Den här romanen hade jag inte hört talas om förrän jag hittade den på biblioteket och fastnade för den vackra vintriga framsidan. Berättelsen handlar om en ung kvinna som blir spion vid tsarinnan Elisabeths hov i 1700-talets Ryssland. Så småningom blir hon också mycket god vän och förtrogen med Elisabeths brorsons hustru Katarina, sedermera känd som Katarina den stora. Berättelsen känns som en saga, med spännande intriger, vackra miljöer och grymma livsöden. En lite annorlunda historisk roman som jag är glad att jag hittade!


Hägring 38 av Kjell Westö. Den här romanen har jag länge tänkt att jag ville läsa. Tyvärr levde den inte riktigt upp till mina förväntningar – förmodligen för att jag hade fått fel uppfattning om hur den skulle vara. Berättelsen kretsar kring en ung advokat och hans sekreterare och deras respektive bekantskapskretsar i Helsingfors år 1938. Jag hade fått för mig att tidsperioden och de händelser som utspelades då skulle spela en betydligt större roll i berättelsen, men det kommer mest fram i advokatens och hans vänners intellektuella diskussioner kring nazismen. Berättelsen fokuserar istället på huvudkaraktärernas livsöden, som också är intressanta, och boken avslutas med en dramatisk twist som jag kanske borde förutsett men blev totalt överraskad av. 

1 kommentar:

  1. Skoj att du skaffat en ny blogg, det var ett tag sedan jag hade tid att kika igenom min länk lista men nu skall jag försöka läsa ikapp igen. =)
    Ha en fin helg!
    Kram
    Sanna

    SvaraRadera