Under kriget av Carola Sandbacka hittade jag när jag var på biblioteket och hade tänkt låna Philip Teirs Vinterkriget, men insåg att den inte hade något alls med finska vinterkriget att göra som jag hade ställt in mig på. Istället fick jag syn på Sandbackas roman, som mycket riktigt handlar om just finska vinterkriget.
Romanens huvudperson är Lillemor, en ung nybliven mamma som är uppvuxen i en ganska förnäm men lite avdankad familj och har gift in sig i en lite mindre fin men numera desto rikare familj. För hennes syskon har det gått lite olika - någon är alltid utan pengar, någon har en fru som ständigt springer efter andra män, någon har det ganska bra och ska alltid veta bäst. Romanen följer i första hand Lillemor, men även hennes mor och ett par av syskonen får ganska mycket utrymme. Jag hade lite svårt att hålla isär allihop och skulle kanske ha haft nytta av att börja med Sandbackas föregående roman som verkar handla om delvis samma personer.
Under kriget utspelas som titeln antyder under finska vinterkriget, men även en tid före och en tid efteråt. Det som särskilt intresserade mig var kontrasten mellan berättelserna om männen vid fronten och skildringen av vardagslivet för dem som är kvar hemikring. Vid fronten skjuter soldaterna andra soldater till döds och får se sina vänner dö, de marscherar dödströtta i många timmar och kan gå ett par dygn utan mat. De som är kvar hemma tar hand om barnen, försöker hålla sams med släktingar som de plötsligt måste bo tillsammans med, och surar över vem som egentligen ska bära in veden.
Ja, det är många karaktärer att hålla reda på, men jag tyckte ändå att jag lärde känna dem som fick mest utrymme. Lillemor, osäker i sin mammaroll och i rollen som svärdotter och husmor. Elisabeth, systern som är mer erfaren på alla områden och som verkar så stark men som oroar sig för maken vid fronten. Marietta, Lillemors och Elisabeths mamma, som försöker räcka till för alla sina barn och barnbarn och är stolt över att vara en Edelwing. Karl Johan, Lillemors make, som är med om så mycket grymheter vid fronten men mest skriver om sina framtidsdrömmer i breven till hustrun för att slippa oroa henne.
Då och då kommer en nutida röst till tals i berättelsen, Elisa, som jag gissar är runt tjugo år gammal och bor på släktgården tillsammans med sina mostrar (småsystrar till Lillemors förstfödda Julle som figurerar i berättelsen från krigstiden). Visst är det intressant att genom Elisa få se lite av vad som hänt i släkten efter kriget, men jag tycker ändå inte att hennes berättelse fyller så stor funktion. Krigsberättelsen är helt klart den jag minns bäst så här någon vecka efter att jag avslutat läsningen.
Just nu är detta mest en bokblogg, men ibland dyker det upp inlägg om sömnad eller annat roligt som exempelvis recept eller träning.
onsdag 26 november 2014
lördag 22 november 2014
20 snabba från enligto
Jag skulle gärna vilja blogga mer... men av någon anledning kommer jag mig aldrig för. Listor av olika slag tycker jag i alla fall är kul (åtminstone att fylla i...) och hos enligto hittade jag en som jag faktiskt orkade läsa igenom också. Det kändes som ett lagom första blogginlägg efter en tids paus, så här kommer mina svar.
Augustpriset eller Nobelpriset? När det gäller Augustpriset händer det faktiskt ibland att någon vinnare är en författare jag har läst något av tidigare, eller en bok jag har tänkt läsa.
Malala Yousafzai eller Patrick Modiano? Mycket imponerad av Malala!
Hungerspelen eller Hobbit? Egentligen en chansning, jag har inte läst Hungerspelen, men jag har faktiskt tänkt göra det. Hobbit började jag på någon gång och tyckte var jättetråkig.
Horace Engdahl eller Peter Englund? Jag har inget särskilt stort intryck av någon av dem som person, men jag gillade Englunds Stridens skönhet och sorg.
Snö eller regn? Helt klart snö, åtminstone vid den här tiden på året.
Lussekatter eller pepparkakor? Jag gillar båda men föredrar att baka lussekatter.
Dystopi eller feelgood? Jag tycker om böcker som "känns bra i magen".
Lars Kepler eller Camilla Läckberg? Jag har inte läst något av Kepler, mest för att jag har hört att böckerna är så våldsamma och råa. Det är inte det jag är ute efter när jag läser deckare; jag är mer intresserad av en välskriven mordgåta. Det är väl inte alltid Läckberg uppfyller det, men jag har åtminstone läst alla hennes böcker förutom den senaste (som jag dock står i bibliotekskö på).
Amaryllis eller hyacint? Jag föredrar blommor som inte luktar för mycket.
Pappersbok eller e-bok? Pappersböcker känns enklare på något sätt, men det finns absolut fördelar med e-böcker också och jag läser en del sådana i perioder.
Biografi eller memoar? Jag tycker nog bäst om att få en utomståendes perspektiv, tror jag.
Mia Skäringer eller Lena Dunham? Tja, Mia Skäringer vet jag åtminstone vem det är... Har dock inte läst något av någon av dem.
Glögg eller julmust? Alla gånger!
Fredrik Backman eller Lena Andersson? Jag har visserligen bara läst en bok av vardera person, och inte någon av deras senaste, men jag gillade helt klart boken om Ove bäst.
Tegelstenar eller tunnisar? De gånger jag faktiskt läser tegelstenar brukar jag gilla dem, men det är nog mycket för att jag drar mig för att börja läsa tjocka böcker som jag inte är ganska säker på att jag kommer tycka om. Tunnisar vågar jag på mig lite större blandning av.
Film eller tv-serie? Jag tittar ganska sällan på något av dem (om man inte räknar att jag råkar se snuttar av serier som min man tittar på när jag slösurfar i samma rum) men jag föredrar film eftersom de inte kräver något långsiktigt engagemang :) Fast egentligen gillar jag nog korta fristående tv-program bäst; filmer kan ofta kännas för långa de också.
Netflix eller HBO? Ingen aning. Min man har haft båda i omgångar (inte samtidigt) men jag har inte satt mig in i utbudet.
En i taget eller slalomläsning? Jag föredrar att koncentrera mig på en bok i taget, men visst händer det att jag har flera igång samtidigt.
Skratt eller gråt? Svårt val, sorgliga böcker kan också vara väldigt bra, men det är större chans att glada böcker "känns bra i magen".
Julafton eller nyårsafton? Jag har alltid tyckt att julafton är jättemysig. Nyårsafton känns liksom jobbigare, med en massa förväntningar på att man "ska" göra en massa roliga saker.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)