onsdag 20 maj 2015

En AIO, ett PUL-skal och en PUL-påse

Haha, jag börjar lära mig tygblöjespråket... apropå rubriken alltså. Det jag visar upp i detta inlägg är en så kallad allt-i-ett-blöja (all-in-one - aio på engelska), en förvaringspåse för blöjor sydd i vattentätt PUL-tyg samt ett "skal" av samma sorts tyg. Det sistnämnda stoppar man inlägg i och ofta räcker det att byta inlägget; man behöver alltså inte byta hela blöjan varje gång, till skillnad från en pocketblöja (som är vad jag har sytt tidigare) där inlägget läggs mellan ytter- och innertygen vilket gör att innertyget alltså blir blött.

All-in-one-blöjan är den absolut minsta blöja jag har sytt hittills; sydd efter mönstret Darling Diapers Unlimited och storleken Tiny Newborn som enligt mönstret ska passa barn som väger ca 2,5-6 kg. Blöjan var från början tänkt att bli en pocket, men så glömde jag lägga till extra sömsmån för benresåren igen så jag fick sy resårkanaler och då blev grenen för smal för att jag skulle lyckas peta in ett inlägg. Jag sydde istället igen alltihop efter att ha vänt blöjan, och tillverkade ett inlägg som jag sedan sydde fast i framänden av blöjan så att det kan vikas ut som en flärp när blöjan ska torka efter tvätt. Den lösningen ser man ganska ofta på köpes-aio-blöjor. Blöjan är verkligen pytteliten, så vi får se hur länge den passar... men förhoppningen är att den ska gå att använda från start. Yttertyget är två gröna nyanser av PUL, och det blårutiga innertyget är en mjuk flanell som är återbrukad från ett par av mina utslitna pyjamasbyxor.



Jag hade egentligen tänkt att vi skulle använda pocketblöjor och möjligen AIO rakt igenom, det verkar väldigt smidigt, men så frågade min man om det verkligen skulle vara nödvändigt att byta hela blöjan varje gång; det blir ju rätt mycket tvätt. Jag trodde att man annars skulle vara tvungen att krångla med två lager blöjor (innerblöja + skal/blöjbyxa) men kikade runt lite och hittade den här varianten, med fickor fram och bak på innersidan av PUL-skalet så att man kan stoppa ett inlägg direkt i skalet. Det verkar också ganska smidigt, så jag bestämde mig för att prova att sy ett par skal med hjälp av den här beskrivningen.

PUL-skalet i tre pastellfärger var också tänkt att bli en pocketblöja från början, faktiskt den allra första jag klippte till, men jag tänkte helt fel när jag satte dit knapparna så jag lade den åt sidan ett tag. För att ändå kunna använda det mesta av tyget klippte jag bort tabbarna både fram och bak, där knapparna satt, och skarvade med småbitar av PUL. Jag använde det sedan för att sy ett PUL-skal. Enligt beskrivningen ska man först sy fast benresåren och sedan sy som en kanal runt om, men jag lyckades inte få till det utan att platta till resåren. Jag sprättade därför bort den och sydde en kanal som jag sedan drog resår igenom. Det fungerade mycket bättre! Skalet är sytt efter Witteybums-mönstret i nyföddstorlek.



Till sist - en PUL-påse för att förvara använda blöjor i när man är ute på vift. Jag tog två spillbitar av PUL (den ljusblå något längre än den klarblå), sydde fast en dragkedja mellan dem, sydde ihop dem i den andra änden så att de blev till en cylinder och sydde sedan ihop sidorna med handtaget instoppat på rätt ställe (handtaget är sytt av en remsa av PUL som är vikt på fyra på längden och ihopsytt). Enkelt och förhoppningsvis användbart!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar