söndag 28 december 2014

Morfars julgodis

Min morfar fick precis som min syster en hemgjord julklapp av mig i år, men en ätbar sådan. Tidigare i höst hade vi middagsgäster på besök och av dem fick vi en fin chokladask. Asken var väldigt hållbar så jag sparade den, och så kom jag på idén att fylla den med hemlagat julgodis som julklapp till morfar.Jag hade tänkt göra fyra sorters godis och lägga två rader av varje i asken, men den sista sorten gjorde jag kvällen före julafton och den stelnade aldrig. Ischokladen (se nedan) var som tur var i två varianter så det fick bli två rader av varje variant istället. De här godissorterna lagade jag till morfars julgodisask:

Chokladfudge
Recept finns här. Jag har bara gjort fudge en gång tidigare, men det blev riktigt bra! Fudge ska i mitt tycke vara söt, chokladig och lite smulig, och det blev den med detta recept. En annan gång ska jag prova att ha i lakritspulver också, men morfar tycker inte om lakrits så det fick bli vanlig den här gången.Knäck
Denna klassiker har jag tydligen inte heller gjort så ofta, för jag kom inte ihåg att man ska låta smeten koka på medelhög värme så att det tar lite längre tid innan den blir klar. Knäcken blev därför också lite smulig. Men smaken var det inget fel på, och det kanske bara var bra att den inte blev alltför hård eller seg, med tanke på tänderna...Marmorerad ischoklad
Jag hittade ett väldigt frestande recept på tvåfärgad, vackert mönstrad ischoklad lagad på kallpressad kokosolja istället för vanligt kokosfett. Hälften av smeten görs på mörk choklad och hälften på vit choklad. Sedan fyller man formarna ungefär som vanligt, men sparar lite av varje variant att droppa i formarna med motsatt variant. Jag droppade i ungefär en halv tesked av motsatt smet (först provade jag med en droppe som det står i receptet men den bara försvann). Det var lättare att få varaktiga mönster med mörk smet i ljus; när jag gjorde tvärtom sjönk den ljusa smeten liksom ner under den mörka.


5 kommentarer:

 1. Sån ischoklad funderade jag också på att göra i år. Hur smakade den jämfört med vanlig?
  Riktigt snygg chokladask och fin gåva!

  SvaraRadera
 2. Ischokladen smakade mycket mer kokos än vanlig, tycker jag. Konsistensen blev nog ungefär densamma men jag tror faktiskt att jag gillar den vanliga, mer choklad-smakande varianten bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hade för typ av kokosolja? Om jag förstått det rätt så finns det neutral och sån som smakar mycket kokos.

   Radera
  2. Jag använde Kung Markattas, det var den jag hade hemma. Den är inte helt neutral men i ischokladreceptet står det att den inte smakar så mycket kokos jämfört med andra (jag har inte provat några andra så jag vet inte om det stämmer). Så den är väl kanske någonstans mitt emellan neutral och mycket kokos-smakrik.

   Radera
  3. Aha, Kung Markatta är den jag har hemma oxå. Jag gillar i å för sig kokos. Får återkomma med vad jag tycker om jag lyckas få till att göra så här ischoklad nån gång =)

   Radera