söndag 8 februari 2015

I mina händer: Nybakat bröd

Det var jättelänge sedan jag bakade sist! Någon gång i början av hösten, möjligen, men annars måste det ha varit i våras. Jag vill gärna baka eget bröd för även om köpebröd kan tyckas godast i stunden tycker jag att hembakat är det som håller bäst i längden. Dessutom blir det billigare och man slipper en massa konstiga ingredienser. I höstas hade jag ingen ork för brödbak men då bakade min man ibland så jag fick lite hembakat ändå. Vid jul kom svärmor på besök och hade med sig massor med hembakat bröd (vilken lyx!) och det har räckt nästan ända fram tills nu.

Idag hade jag verkligen lust att baka. Det är skönt när det inte känns som ett måste. Jag hade köpt två paket jäst och hade tänkt baka två sorters bröd. Brödbullar skulle det bli. När jag började röra ihop det första upptäckte jag att förrådet med mjöl inte var alls så välfyllt som jag hade trott... Så det blev bara en sorts bröd, och jag kunde inte följa receptet helt och hållet, men det blev bra ändå.Jag utgick från ett recept från boken Det goda brödet från 1982. Vi fick den någon gång när min svärmor rensade bland sina receptböcker, och jag har hittat flera trevliga brödrecept i den. Med de modifieringar jag fick göra utifrån vad vi hade hemma blev receptet så här:

Brödbullar, 32 stycken
50 g jäst
1 liter vatten
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl
10 dl rågsikt

Smula jästen. Värm vattnet till fingervarmt och blanda med jästen. Rör i mjölet och låt jäsa till dubbel storlek. Dela degen i 32 delar och forma dem till bullar. Låt bullarna jäsa på plåten ca 30 minuter. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i 8 minuter.

Oftast brukar det vara någon form av fett - olja eller smör/margarin - i brödrecept, så jag funderade lite på hur det här skulle bli, men valde att följa receptet (annars hade jag ju inte fått veta!). Jag märkte just ingen skillnad mot annat jag bakat så det fungerade alltså bra! Så här gott kvällsfika fick jag idag:Kika in här för att se vad andra haft i sina händer den här veckan!

6 kommentarer:

 1. Vad duktig du är! Själv verkar jag lida av någon sorts degfobi. Bakar gärna med smet men deg blir sällan bra för mig. Håller mig således till bakpulverbröd. Dina nygräddade bröd ser så goda ut att man vill kasta sig över dem genast!

  SvaraRadera
 2. Låter som ett kanonrecept. Gott, blir många men inte allt för krångligt. Ska bara äta upp en del från frysen så jag får plats med nytt. Sen vill jag testa! Hembakt är helt klart bäst.

  SvaraRadera
 3. Hembakat slår alltid köptas. Billigare, godare och mer näringsriktiga! Dina bullar ser smarriga ut!

  SvaraRadera
 4. Ser jättegott ut. Jag går också och längtar efter hembakt, så mycket godare. Bra med lite pepp från dig. Brukar f.ö inte ha något matfett/olja i mina bröddegar.

  SvaraRadera
 5. Det ser jättegott ut! Finns det egentligen någonting som slår smaken av hembakt, nybakt bröd?

  SvaraRadera