söndag 15 februari 2015

I mina händer: Mandelfria semlor

Jag tål tyvärr inte mandel sedan några år tillbaka, vilket gör att jag inte har ätit en riktig semla på länge. Jag har provat några olika substitut till mandelmassa; vaniljkräm, blåbärssylt och till och med en röra på halvkokta gröna linser (efter att ha provsmakat en sådan som ramlat ur kastrullen vid matlagning och tyckt att den smakade som mandel). Den sistnämnda varianten blev inte god och även om de två första blev helt okej var de lite för långt från originalet. Igår provade jag ännu en variant, den bästa hittills även om det finns förbättringspotential.Först några ord om semmelbullarna, som jag bakade själv. Jag tycker att semmelbullar ska innehålla hjorthornssalt för att få den rätta smaken (läs: så som mammas semmelbullar smakar). Jag använde ett recept från ICA och det fungerade bra, förutom att jag tyckte att det behövdes mer mjöl (jag gjorde dubbel sats och lade nog till 3 dl i alla fall). Bullarna blev rätt stora; jag funderade på att göra 24 istället för 20 för att det skulle vara lättare att dela degen jämnt, men tänkte att bullarna kanske skulle bli för små då. Det hade jag inte behövt oroa mig för!

Istället för mandelmassa använde jag mitt recept på lakritsbollar, fast utan kakao och lakritspulver och utan att rulla bollar. Jag konstaterade nämligen någon gång att jag tyckte att lakritsbollarna smakade lite likt mandelmassa. Konsistensen blev ganska lik hemgjord mandelmassa, och smaken blev inte helt fel heller. Dock ger solrosfröna (och kanske även pumpakärnorna?) en viss bismak som ju blir svår att komma undan. Ska jag göra samma sak igen funderar jag på att prova med socker istället för russin som sötning för att åtminstone få bort den extra smaken, och göra massan lite sötare för att påminna ännu mer om mandelmassa. Semlor äter man ju inte direkt för att det är nyttigt, så det spelar ingen roll för den sakens skull :)

Det här är mitt bidrag till veckans I mina händer-utmaning!


7 kommentarer:

 1. Min erfarenhet från raw food är att mandel ofta går att byta mot solroskärnor. Pumpakärnor tycker jag har en mer egen smak. Så testa att köra ett mandelmassrecept med solrosfrön om d inte redan gjort det.

  Nu ska jag kolla på de där lakrisbollarna, lät riktigt gott.

  SvaraRadera
 2. Wow! Lakritsbollar låter toppen som fyllning! Såg på förskolan där min son går att de hade någon sorts solrosekärnfyllning som inte såg rolig ut. Kanske ska tipsa dem om att spica till den med lakrits? Du kan snart skriva en roman om semmelsubstitutfyllningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde mina utan lakrits och kakao så jag vet inte hur de skulle smaka med det, men det kan säkert bli gott! Men jag var ute efter något som smakade så likt riktigt mandelmassa som möjligt.

   Radera
 3. Kanske sesamfrön är mer neutrala i smaken?
  Lycka till med fortsatt experimenterande! :)

  SvaraRadera
 4. Knepigt att vilja äta semlor men inte tåla mandel. Visst är det aprikoskärnor som används i en del kondis? Hur får man tag i en massa aprikoskärnor undrar jag ju då ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan det säkert vara; det brukar i alla fall ofta kunna vara aprikoskärnor i andra bakverk, t.ex. bullängder. Jag är lite osäker på hur jag tål aprikoskärnor så jag skulle nog inte våga prova att göra mandelmassesubstitut av det, dock. Men tål man det kan det säkert fungera!

   Radera
 5. Semlorna ser lyxiga ut! Jag skulle testa att mixa solroskärnor och socker och sedan blanda det med mjölk och inkrom från semlan.

  SvaraRadera