söndag 1 mars 2015

I mina händer: Randig refashion

Förra veckan var jag inte alls särskilt kreativ så därför blev det inget I mina händer-inlägg, men den här helgen har jag sytt lite grann! Det blev en refashion av en randig tunika/klänning köpt på second hand. Ifall det är någon som inte är bekant med begreppet "refashion" så brukar jag förklara det med att det handlar om att sy om och fixa till befintliga klädesplagg och skapa nya plagg av gamla. Jag använder det engelska ordet eftersom jag inte har hittat något svenskt ord som jag tycker stämmer helt överens.Hur som helst; den här randiga tunikan/klänningen köpte jag på second hand för ett par veckor sedan. Plagg som är i fint skick och troligtvis kommer köpas av någon annan om jag hänger tillbaka dem brukar jag oftast inte köpa för att sy om direkt, men just den här satt så bra förutom ett par små detaljer så jag köpte den ändå. Det jag inte gillade var polokragen och ärmlängden - jag har inget emot trekvartsärm men de här ärmarna var lite för långa för att vara trekvarts så de kändes snarare som långa ärmar som blivit lite för korta...

Jag kom snabbt på att det ena problemets lösning även kunde bli det andra problemets lösning: När jag klippte bort polokragen blev det ju lite tyg över, och det var precis lagom mycket för att använda till att förlänga ärmarna. Jag vek upp den avklippta kragen, skar till två lika stora avlånga bitar, sydde ihop dem till två tuber och sydde fast dem som långa muddar på ärmarna. De befintliga fållarna på ärmarna klippte jag bara bort efter att ha kontrollerat att de skulle bli tillräckligt långa ändå. Halsringningen fixade jag till genom att vika in någon centimeter och sy en fåll med våffelsöm.

Det hade varit snyggt att vrida på tyget så att muddens ränder kom på tvären, men tyvärr räckte inte tyget till det, då hade muddarna blivit för smala. Jag tycker det blev helt okej ändå, även om det inte riktigt syns att det är muddar. Tunikan fick hänga med på bio redan igår kväll, och jag trivdes bra i den!

Kika in hos Borgmästaren för att se vad andra har skapat den senaste tiden!

7 kommentarer:

 1. Skickligt! Den blev helt klart snyggare. Särskilt kragen gjorde susen. Kul att du är med i utmaningen.

  SvaraRadera
 2. Blev jättesnyggt. Förlängningen av ärmarna känns som trolleri.

  SvaraRadera
 3. Oj oj! Vilket lyft för tröjan, den blev enormt snygg!
  http://pysselqvinnan.se/

  SvaraRadera
 4. Den fick mycket bättre proportioner efter din remake, tycker jag. Såg lite knasigt ut med trekvartsärmarna till polokragen. Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
 5. Håller med de övriga - blev mycket bättre! Jag tycker att polo känns så instängt på något sätt, lyckad ändring :)

  SvaraRadera
 6. Tack så mycket! :) Ja, ni har nog rätt, det blev bättre proportioner så här. Jag tänkte mest på det praktiska (gillar inte polokrage och vill gärna ha långärmat) men det är ju trevligt om det är snyggt också :)

  SvaraRadera
 7. Super fint! Enkelt de gillar jag.

  SvaraRadera