onsdag 31 december 2014

Mitt sömnadsår 2014

Jag brukar tycka att det är roligt att läsa årskrönikor på andras bloggar, så här kommer min egen, med sy-tema! Jag har faktiskt sytt något varje månad under 2014 även om mängden har varierat väldigt mycket.

Januari
I januari flyttade vi så större delen av månaden var både tyger och symaskin nedpackade, men strax innan flytten fick jag världens sy-lust och rotade fram lite tyger och sydde ett litet lapptäcksblock. Planen var att sy fler i olika färger för att göra ett färgglatt lapptäcke, men jag lade ner den idén när jag kom på att jag behövde ett draperi till syrummet (se april och framåt) som skulle ta mycket tid.




Februari
I februari började vi komma så pass i ordning i det nya huset att jag kunde packa upp min symaskin och sy lite grann. I och med flytten köpte vi en dubbelsäng vilket vi inte haft tidigare, så det fick bland annat bli lite nyttosömnad där jag sydde ihop fyra vanliga underlakan till två stora. Jag hann också med två "refashions" - en vit blus som fick lite mer passande storlek, och en rödrandig klänning som blev en tröja.



Mars
I mars drog jag igång (och slutförde) ett stort projekt - att klä om en fåtölj i jeanstyg! Det var klurigt men jag blev mycket nöjd med slutresultatet! Faktum är att jag sitter i just den fåtöljen och skriver det här. Förutom fåtöljen hann jag med några mindre saker, bland annat draperier till två hyllor i syrummet (med hjälp av min man) samt några refashions som här får representeras av den gröna kjolen sydd av en blus.



April
I april hade jag mycket tid till att sy. Jag var fortfarande arbetslös vilket jag varit sedan årsskiftet, men jag hade fått ett jobb som skulle börja den 5 maj så jag behövde inte lägga så mycket tid på att söka jobb längre. Dessutom var vi i stort sett färdiga med uppackning och husfixande. Jag deltog i en sytävling på en amerikansk syblogg och sydde då bland annat den prickiga klänningen. Jag började också sy på lapptäcksdraperiet till syrummet, sydde ett nattlinne i födelsedagspresent till mamma och gjorde ett par refashions, här representerade av min vita tröja.



Maj
I maj blev det inte lika mycket sytt eftersom jag började jobba heltid och veckopendlade bort från mitt syrum och mina tyger... Jag sydde i alla fall om en tröja som min mamma påbörjat och nästan färdigställt för 20 år sedan, sydde blå block till lapptäcksdraperiet och tillverkade två par trosor (som jag inte bloggat om tidigare, laddar för ett uppsamlingsinlägg någon gång...).



Juni
I juni hade jag fullt upp med jobb, bröllop (inte mitt eget, men ändå), midsommarfirande, lite semester och scoutläger, men sex lila lapptäcksblock till syrumsdraperiet blev i alla fall sydda.



Juli
I juli fick jag klart de orangea, turkosa och röda blocken till syrummets draperi.



Augusti
I augusti var jag äntligen klar med alla blocken till syrumsdraperiet, och det var dags att börja sy ihop allting. Det var roligt att se draperiet växa fram till en helhet och se att det blev precis så färgglatt som jag önskade! På bilden har jag sytt ihop blocken nio och nio, och har lagt ut dem på vardagsrumsgolvet (efter att ha flyttat på lite möbler...) för att hitta ett bra sätt att kombinera dem.



September
I september gjorde jag ett sista ryck och sydde draperiet helt färdigt, med enfärgade remsor mellan och runt nio-rutorna och ett veckband överst så att det gick att hänga upp. Sedan fortsatte jag på samma spår, fast i mindre skala, och sydde en liten lapptäckshund till mitt nyfödda kusinbarn. Jag gjorde också två enkla refashions av långärmade tröjor men dem har jag inte bloggat om än så de får visas senare.



Oktober
I oktober blev det inte mycket sytt. Jag började nytt jobb i september (närmare hem, hurra!) och allt det nya i kombination med lång pendlingstid och annat som hände i oktober gjorde att jag var trött både på kvällar och helger och inte hade så mycket energi till att vara kreativ. I början av oktober sydde jag i alla fall klart en tröja jag länge tänkt sy.



November
I november fick jag tillbaka lite energi och kreativitet igen. Det resulterade i en julklappströja till min syster, och lite julgranspynt av olika slag.



December
I december kom jag mig äntligen för att bättra på förrådet av jobbsnygga kläder, och gjorde två refashions som hade det gemensamt att originaltröjorna blev av med sina polokragar. Jag sydde också tio tallriksunderlägg till julfirandet, och ägnade ledigheten efter julafton åt att sy ett och ett halvt lapptäcke (det färdiga får ett eget inlägg inom kort så här visar jag bara en liten förhandstitt).



Jag har vissa idéer om vad jag vill sy under 2015, men det får bli ett eget inlägg.
Gott nytt år!

2 kommentarer:

  1. Vilket härligt kreativt år. Jag är imponerad över hur snyggt du får till det när du syr om kläder =)

    SvaraRadera