söndag 22 mars 2015

I mina händer: Mamma-refashion

Det är bra att I mina händer-utmaningen finns, annars skulle det kanske inte ha blivit så mycket bloggat här den här månaden. Utmaningen har varit ett bra sätt att få bloggandet att bli av åtminstone en gång i veckan. Men från och med nu får jag klara mig själv; det här är nämligen sista veckan på utmaningen. Tänk att vi redan är i slutet av mars!

Den här veckan har varit väldigt intensiv; jag var uppbokad tre av fyra kvällar måndag-torsdag så det var jätteskönt när det blev fredag och helg. Jag har massor av saker jag vill sy och fixa men är ganska trött så det blir inte så jättemycket gjort, men nu i helgen har jag i alla fall klarat av en av dessa saker, nämligen att sy om en tröja som jag köpte på second hand för någon månad sedan.

Det började som en vanlig tröja i rymlig modell med gott om plats för gravidmagen, men efter att ha använt den några gånger tyckte jag att det var lite väl mycket "tält" över den. För att råda bot på det bestämde jag mig för att göra en avskärning under bysten och ta in vidden längst ner men lämna så mycket tyg som möjligt över magen.Jag sneglade lite på en befintlig tröja och gjorde följande:
1. Klippte upp tröjan i sidsömmarna upp till den punkt där avskärningen skulle vara, och klippte sedan tvärs över.
2. Tog in återstående delar av sidsömmarna (dvs. från ärmsömmarna och nedåt) för att minska lite på vidden även där.
3. Lade några veck mitt fram på den avklippta biten så att bredden stämde med den nya bredden på den kvarvarande övre delen av framstycket. Sydde tillbaka den avklippta biten.
4. Lade två veck långt ner på vardera sidan av den (förut) avklippta biten.
5. Mätte hur stor omkrets fållen behövde ha, och klippte bort lite längst ner på sidorna av den (förut) avklippta biten så att den blev lika lång som halva den önskade omkretsen.
6. Upptäckte att bakstycket nu var sisådär 8 cm längre än framstycket, så jag klippte av även det i samma höjd som framstycket, tog bort så mycket som behövdes och sydde tillbaka den avklippta biten.
7. Sydde ihop nedre delen av sidsömmarna.

Det var lite knepigt att jobba med den här tröjan eftersom den var ganska snett sydd från början. Skulle jag ha gjort samma sak igen skulle jag ha satt ett resårband istället för avskärning under bysten (nu blev det en ganska bubblig söm, framför allt på ryggen) och sytt en ny nederfåll istället för att kapa längd mitt på. Men jag tycker ändå att tröjan duger att användas och jag blev av med en del av tält-känslan i alla fall!

6 kommentarer:

 1. Det blev en helt ny tröja och så mycket snyggare att visa upp magen än att gömmma den i ett tält.Jag har känt som dig nu när utmaningen tar slut men så såg jag att det startar en ny utmaning redan imorgon så den tipsar jag vidare om till dig. Själv tror jag inte att jag kommer med redan imorgon men den pågår ju i två månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://klockarbarn.blogspot.se/2015/03/aterbruksutmaning-2015-vi-kor.html?showComment=1427033886079&m=1

   Radera
  2. Tack för tipset! Jag gillar ju återbruk så det låter som något för mig :) Dock är det inte så mycket av det jag har planerat att sy/fixa framöver som kan klassas som återbruk, men lite skulle nog kunna passa in!

   Radera
 2. Tycker också den blev mycket bättre, låter som en hel del jobb men det var det säkert värt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det var en del jobb, men det var roligt!

   Radera
 3. Är verkligen full av beundran för klädsömmerskor! Kul att läsa din beskrivning också. Så kul att du varit med i utmaningen! Och extra glad blir jag av att du kommit igång att sy av den.

  SvaraRadera