söndag 8 mars 2015

I mina händer: Yoshi-blöjan

Vi har tänkt prova att använda tygblöjor till vår kommande bebis, och har fastnat för pocketvarianten (det finns en rad olika typer som man läsa mer om till exempel här om man vill veta mer). Kortfattat är en pocketblöja en blöja som är formad ungefär som en engångsblöja och har ett vattentätt yttertyg och ett innertyg som antingen suger upp vätska eller transporterar den in i blöjan. Mellan båda lagren (oftast högst upp i ryggen) finns en öppning så att man kan stoppa i lösa inlägg för mer uppsugning.Redan i höstas köpte jag material för att sy ett gäng pocketblöjor, men det är inte förrän nu det har blivit av att sy den första. Och det var sannerligen inte en dag för tidigt, för det visade sig vara jätteroligt, och lättare än jag trodde! Den första blöjan blev grön med vitt innertyg. När jag först såg färgerna i kombination associerade jag till fotbollslaget Hammarby, men när jag hade sytt ihop de båda lagren och vände blöjan rätt fick jag plötsligt tanken: "Yoshi!" Yoshi är en karaktär i TV-spelen om SuperMario. Jag googlade fram en bild och visst stämmer färgerna bra! För att förstärka Yoshi-intrycket bestämde jag mig för att använda orange eller röda tryckknappar, och velade en liten stund om vad som skulle bli snyggast innan jag kom på att jag inte hade några orange knappar, så då var valet plötsligt inte så svårt...


Yoshi-bild lånad härifrån.

Blöjan är sydd efter gratismönstret Cloth Revolution i nyföddstorlek. När jag klippte till tyget tyckte jag att det såg ut att bli en ganska stor blöja, men i färdigt format stämmer den ganska bra överens med storleken på de köpta nyföddblöjor vi har. Yttertyget är grön PUL (ett laminerat tyg som ska stå emot väta) och innertyget är en ekologisk bomullsvelour. Båda tygerna är köpta från den finska nätbutiken Myllymuksut. Knapparna är Pryms Color Snaps och dem har jag köpt från Bibbis Textil.För att sy blöjan följde jag i stort sett Strömming Designs utmärkta beskrivning på hur man syr en pocketblöja. Den var till mycket stor hjälp! Det jag gjorde annorlunda var att inte sy fast någon separat remsa för resårkanalen i ryggen eftersom det i Cloth Revolution-mönstret redan från början finns en flik med samma funktion. Jag blev ganska nöjd med blöjan, men nästa gång ska jag försöka sträcka benresåren mer så att benöppningarna blir mindre. Det knepigaste med att sy tygblöjor måste vara att få till det så att benöppningarna är lagom stora samtidigt som blöjan passar runt magen. På den här blöjan blev nog benöppningarna lite stora jämfört med midjemåttet, vilket gör att det finns risk för läckage, så vi får se hur den kommer att fungera. För ett första försök tycker jag ändå att den blev helt okej!

Titta in hos Borgmästaren för att bli inspirerad av fler I mina händer-bidrag!


3 kommentarer:

  1. Vilken härlig färg! Kommer bli en roloig bebisrumpa. Jag som mest gillar att sy raka sömmar är superimpad av din skapelse.

    SvaraRadera
  2. Herregud vad imponerad man blir av egensydda blöjor! Verkligen likt Yoshi. Vilken cool baby det blir.

    SvaraRadera
  3. Så bra att sy egna blöjor!

    SvaraRadera