måndag 30 mars 2015

Återbruk av överblivna luvor

Här kommer mitt första bidrag till Klockarbarns återbruksutmaning! Förra veckan fick vi ett stort lass urvuxna bebis- och småbarnskläder av en kollega till mig. Bland allt annat fanns det ett gäng jackor och overaller, nästan alla med tillhörande luvor, fast luvorna var bortknäppta och låg separat. När jag hade parat ihop alla jackor/overaller med luvor blev det två luvor över. Gissningsvis har de gett bort eller slängt de tillhörande plaggen tidigare utan att tänka på att det fanns luvor någonstans. Jag tänkte först slänga luvorna, de är ju svåra att använda utan något att knäppa fast dem på, men tyckte att det var lite synd på framför allt det fina prickiga tyget som den ena bestod av. Så fick jag en idé...Som jag har nämnt tidigare kommer vi prova att använda tygblöjor till vår kommande bebis. Om man byter tygblöja när man inte är hemma kan man ju inte bara slänga blöjan utan behöver frakta hem den för tvätt, så då behövs något vattentätt att förvara den i. När jag kikade på förra veckans bidrag till återbruksutmaningen och fick se Kullerbytta textils necessärer kom jag på att jag kanske kunde använda den prickiga luvan till att sy en blöjnecessär/-påse av; luvan var nämligen gjord av något galon-aktigt tyg (förmodligen en luva till en regnjacka). När jag måttade på luvan insåg jag dock att tyget inte riktigt skulle räcka. Den andra överblivna luvan var av en annan sorts tyg så den kunde jag inte använda, men i en av mina lådor med sparade avlagda kläder hittade jag en luva (!) från en svart regnjacka som jag själv slarvat bort (själva jackan alltså) förra sommaren. Den luvan fungerade finfint att skarva med!Tygerna räckte precis till en necessär som rymmer två tygblöjor i den största storleken vi har. Till en början kan man nog få ner tre lite mindre blöjor. För några år sedan sydde jag en necessär i liknande modell efter en beskrivning jag hittade på bloggen Med nål och tråd. Jag kom ihåg ungefär hur man gjorde, men letade efter beskrivningen nu för att kunna länka till den, och hittade den här! Jag gjorde ungefär som det står, men fick som synes skarva en del för att få necessären tillräckligt stor. Även den långsmala mittbiten (där blixtlåset sitter) behövde skarvas och då passade jag på att sy dit ett litet handtag.Vill man att necessären ska hålla formen även när den inte är fylld kan man behöva stabilisera tyget och/eller fodra på något sätt, men det hoppade jag över.Den kvarvarande överblivna luvan hade jag först inga planer för, men nu har jag fått ett par idéer så det kanske blir mer luv-återbruk redan nästa vecka!

11 kommentarer:

 1. Smart och vad fin den blev! Perfekt storlek också. Har du tätat vid sömmarna på något sätt?
  Om jag var du skulle jag nog testa att blöta ner en blöja med vatten och kolla så att den håller tätt, det är ju inte så kul om den inte gör det och man inser det först när man stoppat i en nerkissad blöja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte provat, men har tänkt tanken :)

   Radera
 2. Vad bra att du inte kastade luvorna direkt. Det skulle nog de flesta gjort. Jag hade inte kommit på tanken att sy neccessärer av dom. Snyggt jobb.

  SvaraRadera
 3. Den blev ju så snygg! Våt blöja kan ju läggas i plastpåse först så blir det säkert inget läckage (man kan ex. återanvända grönsaks-/fruktpåsar).

  SvaraRadera
 4. Jättesnygg! Sån vill jag ha =)

  SvaraRadera
 5. Snygg necessär! Har för mig att jag sett en speciell tejp som man kan ha om man syr regnkläder. Tror det var på Stoff k& Stil jag såg det.

  SvaraRadera
 6. Imponerande att ta till vara på luvorna. Sen blev det ju väldigt snyggt också.

  SvaraRadera
 7. Men! Vad smart!
  Jag undrar alltid vad jag ska göra med de där luvorna som dottern aldrig vill ha kvar på jackorna.
  De blir ju bara liggande att skräpa och samla damm i nåt hörn :(
  Men inte nu längre! Här ska sys! :)

  SvaraRadera
 8. Åh va smart! Nu har jag ju inga barn i blöjåldern och lär väl få vänta tills det börjar droppa in barnbarn innan det blir smått här i huset igen. Men nu fick du igång mig att fundera på vad man kan mer göra utav dessa överblivna huvor som bara ligger och skräpar och tanken slog mig att man skulle ju kunna sy tex fina babytossor och vantar utav tex täckoverall huvor, bara att fodra med något varmt mjukt tyg. Kanske något för dig att fundera på nu när du väntar smått. =)

  Kram
  Sanna

  SvaraRadera