söndag 14 september 2014

Vegetarisk snabbmat

Idag tänkte jag dela med mig av ett tips som jag läste på en blogg för flera år sedan och tog till mig av. Tipset riktar sig till den som vill äta mer vegetariskt, och lyder helt enkelt: Köp vegetariska halvfabrikat! Visst, halvfabrikat är kanske inte alltid jättebra att äta, men hemma hos oss bjuds det på sådant då och då när orken och inspirationen till att laga mat från grunden tryter. Jag skulle gissa att det händer hos ganska många. Det verkar också vara ganska vanligt att man vill äta mer vegetariskt, men inte riktigt får till det. Då kan de där halvfabrikats-middagarna vara ett sätt att få in ett par nya vegetariska rätter på matsedeln. Istället för hamburgare, köp grönsaksburgare. Istället för köttbullar, ät falafel!Just grönsaksburgare och falafel är två vegetariska favoriter hemma hos oss. Grönsaksburgare äter vi precis som vi brukar äta hamburgare, med hamburgerbröd, grönsaker, ost (för mig) och hamburgerdressing och ketchup (för maken). Där hittade vi rätt på en gång - makens kommentar första gången vi åt grönsaksburgare var "Tänk att vegetarisk mat kan vara så här god!" När det gäller falafel har vi provat oss fram, både vad gäller sorter och vad gäller tillbehör. Nu köper vi platta pitabröd i tortillastorlek (sådana man får när man äter libanesiskt) och gör wraps med falafel och grönsaker och sås (crème fraiche + fil för mig, hamburgerdressing (!) för maken). "Det här är ju godare än tacos!" var min mans omdöme för några veckor sedan. Numera hör både falafel och grönsaksburgare till standardutbudet i vår frys.

4 kommentarer:

 1. Ååå, så smart och självklart. Skriver upp falafel på inköpslistan med en gång. Tänker alltid att jag ju ska göra egna såklart. Men det blir aldrig av sen jag började äta kött igen. Och de blev ändå inte så bra... Veg-halvfabrikat känns ju bättre än köttmiddag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du blev inspirerad! :) Jag har faktiskt aldrig provat att göra egen falafel men har försökt mig på kikärtsbiffar ett antal gånger med varierande resultat...

   Radera
 2. Det finns sojabullar som jag tycker är väldigt lika vanliga köttbullar (men så var det ju några år sen jag åt dem också..). Det är ett bra tips! Jag tänker också att soppar är lätt att göra vegetariska. Det är ju bara att låta bli att ha i det där lilla fläsket i ärtsoppan, baconet i minestronen eller korven i grönsakssoppan. Det blir liksom ändå en hel maträtt kvar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, soppor tycker jag också är lätt att göra vegetariska!

   Radera