tisdag 20 januari 2015

Mysbyxor med avvikande kant

(Uppdatering: Jag kom på att det är tisdag idag och symöte med Husmorsskolans Nya Syförening. Jag passar därför på att länka dit, det var länge sedan sist nu!)

För ungefär ett år sedan visade jag ett par mysbyxor jag sytt genom att rita av ett par köpebyxor (finns att beskåda här på min gamla blogg). Köpebyxorna har på sista tiden blivit lite för trånga i midjan, så det var dags att sy ett par till så att jag har två par att växla mellan ett tag till. När jag sydde det första paret var jag smart nog att inte bara lägga köpebyxorna direkt på tyget och rita av, utan jag gjorde som ett mönster i papper och det kunde jag alltså återanvända nu.Modellen har en ganska bred midjemudd och på köpebyxorna har jag aldrig behövt använda knytbandet, men de hemsydda byxorna har jag behövt knyta i midjan eftersom den mudden inte blev lika stretchig (så det är därför de fortfarande passar). För att öka användningstiden på de nya byxorna ytterligare smalnade jag inte av mudden uppåt midjan som jag gjorde på de första byxorna, utan gjorde den till och med totalt fyra centimeter större upptill än nedtill där den sys fast i byxdelen. Med knytband går det ju att reglera midjemåttet ganska bra så jag har goda förhoppningar om att kunna använda dessa byxor både nu och längre fram!Det ljusblå tyget var en stuvbit som jag köpt på second hand, och den var några centimeter för kort för att räcka till hela benlängden + fåll. Jag sydde därför på en kant längst ner, ungefär som en mudd fast med samma vidd som byxbenet. Ibland funderar jag på om jag kanske sparar FÖR mycket spillbitar från olika syprojekt, men rätt vad det är kan de komma till användning. Det grönmönstrade tyget blev över när jag sydde om en kjol till en tröja för flera år sedan, och nu fick en bit bli fåll och en annan bit blev knytband. Till bandet kunde jag till och med använda en sådan där långsmal bit som ofta blir över i ytterkanten på tyget och som är svår att använda till något eftersom den är stretchig på "fel" ledd, alltså inte längs med biten. Men till knytbandet var det bara bra att tyget var ganska stumt, så det passade utmärkt!


6 kommentarer:

 1. Tänk jag hade samma fundering i helge, "vad ska jag med alla dessa små restbitar till" men se där, på mitt sybord ligger just nu ett blivande lapptyg, som sedemera ska bli en necessär, av restbitar från necessärer jag sytt! Man vet aldrig när restbitarna koan komma till användning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att spara även på sådant!

   Radera
 2. Snitsigt med lite färg på benet. Det gör dem mycket roligare än köpe....

  SvaraRadera
 3. Härliga byxor!
  Stuvbitar ja, ibland tänker man att man kanske skulle begränsa sparandet något, andra gånger är så nöjd att man sparat så mycket... Det är en balansgång det där!

  SvaraRadera