lördag 15 augusti 2015

Historisk deckare med aktuellt tema

Ondskans pris av Set Mattsson hade jag inte hört talas om förrän jag fick se den på Readly (där jag hade en provprenumeration tidigare i somras). Eller, rättare sagt, jag fick se författarens tredje bok och blev nyfiken på att läsa hela serien . Alla tre visade sig finnas att låna som e-böcker även från biblioteket, och nu har jag läst den första.

Ondskans pris utspelas i Malmö 1945 och 1946. När berättelsen börjar håller andra världskriget precis på att ta slut, och till Malmö kommer stora mängder flyktingar från koncentrationsläger i Tyskland och Polen. En del av dem får bo på ett museum som utrymts för att användas som förläggning. En natt mördas en av flyktingarna; en ung kvinna från Polen. Polisen Douglas Palm och hans kollegor får i uppdrag att utreda mordet, men har svårt att komma någon vart. Samtidigt utsätts småflickor för sexuellt ofredande av en okänd person i staden.

Ondskans pris har ett ovanligt tema för en deckare. Mot bakgrund av dagens samhällsdebatt är det intressant att läsa om hur flyktingmottagandet vid andra världskrigets slut gick till. Det är egentligen samhällsskildringen och karaktärernas liv som berör mig mest; själva deckarintrigen kommer i andra hand. Jag hade ganska tidigt en gissning om motivet till mordet, och även om den inte var helt korrekt var motivet inom samma område. Spåret med pedofilen förstår jag dock inte riktigt vad det har för funktion i berättelsen mer än att det fyller ut skildringen av vissa karaktärer.

Sammanfattningsvis är Ondskans pris en intressant och lagom spännande deckare med ett annorlunda tema. Jag kommer definitivt läsa de efterföljande delarna i serien!

Bilden är lånad från förlaget.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Kul att du också läst! Ska kika om du skrivit något om boken på din blogg; alltid kul att se vad andra tyckt.

      Radera