måndag 17 augusti 2015

Tematrio - Vänskap

Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser handlar om vänskap. Den här gången tänkte jag inte använda mig av min lista över lästa böcker, utan försöka komma på passande böcker spontant.

1. Sågverksungen (och efterföljande böcker) av Vibeke Olsson handlar om flickan Bricken som växer upp på ett sågverk i Sundsvallstrakten på 1800-talet. Arbetarna bor tätt inpå varandra vilket inte alltid är helt lätt, men det ger också möjlighet till fin vänskap såväl inom som mellan generationer. De har roligt tillsammans och ställer upp för varandra i svåra stunder.

2. Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian handlar om Will som evakueras från London till den engelska landsbygden under andra världskriget. Det är en liten rädd, mobbad pojke som kommer för att bo hos Mister Tom, men i byn får han vänner i bland andra den excentriske Zach och tvillingarna Ginnie och Carrie.

3. En man som heter Ove av Fredrik Backman handlar om enstöringen Ove som motvilligt blir vän med en nyinflyttad grannfamilj, vilket får stora konsekvenser för hans liv.


11 kommentarer:

 1. fin trio! Sågverksungen har jag i hyllan oläst men det ska åtgärdas. de andra två har jag läst

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av de här tre, men hört mycket om Bricken-böckerna så de är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 3. Jag hade mycket blandade känslor inför "En man som heter Ove" - den var ju söt men nog lite väl sliskig för min smak. Men toppen för någon som behöver piggas upp!

  SvaraRadera
 4. Jag valde en annan Backmanbok :)

  SvaraRadera
 5. Vibeke Olssons serie är jag lite småsugen på, men jag vet inte riktigt om det är min typ av böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju svårt att veta förstås, men prova! De är lättlästa och går rätt snabbt att ta sig igenom så du får snart veta om det är något för dig ;)

   Radera
 6. En man som heter Ove är en favoritbok för mig.

  SvaraRadera
 7. Vibeke Olsson är bra. Och Godnatt Mister Tom låter som en bok för mig. Tycker om historiska romaner.

  SvaraRadera