tisdag 21 juli 2015

Fler utlästa böcker, Läs-a-lot sommaren 2015

I ett tidigare inlägg berättade jag om några av de böcker jag läst ut under läs-a-lot-en sommaren 2015, och här kommer tre till.

 


Åren i Paris av Paula McLain - Den här boken har stått på min att-läsa-lista i något år, men det har inte blivit av att jag har läst den tidigare. Berättelsen är baserad på några år i Ernest Hemingways liv, men är skriven som en roman. Romanens berättare är Hemingways första hustru Hadley, och hon berättar om deras äktenskap från början till slut. De träffas i Chicago men flyttar snart till Paris där de bor i kyffiga små lägenheter, ofta har dåligt med pengar, reser kors och tvärs genom Europa, och försöker slå igenom som författare (det sistnämnda enbart Hemingway). Jag vet inte tillräckligt mycket om Hemingway för att kunna avgöra vad som stämmer överens med hans liv och vad som är påhittat, men det stör mig inte utan jag läser boken som en roman om en kvinna och hennes man som är författare och råkar heta Ernest Hemingway. Som sådan är den intressant och läsvärd!

Själamakerskan av Michela Murgia - Denna roman lånade jag också som e-bok inför den där resan 2012 men läste inte då. Den handlar om en flicka som växer upp hos en fostermor i 1950-talets Italien. Under uppväxten inträffar vid några tillfällen händelser som flickan undrar över, men det är inte förrän hon blir äldre som hon lägger samman dessa med ny information och förstår att fostermodern är själamakerska, dvs. utför dödshjälp till döende. Jag hade hört mycket positivt om den här romanen men tyvärr fångades jag inte av varken berättelsen eller personerna.

Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh - Den här boken har stått på min att-läsa-lista rätt länge men hade till och med hunnit bli borttagen därifrån eftersom jag ständigt valde bort den. Som tur var fick jag utrymme att läsa den under den här utmaningen, för det hade varit tråkigt att missa den! Romanen berättas av en ung kvinna i Iran och handlar om hennes barndomstid och uppväxt. Berättelsen ger en bra bild av livet i Iran före och efter revolutionen.

Bilderna är lånade från förlagen: Albert Bonniers förlag, Brombergs, Piratförlaget.


1 kommentar:

  1. Åren i Paris är en sån där bok som jag hela tiden tänker att jag skulle gilla. Tack för påminnelsen om den! Själamakerskan tyckte jag mycket om, särskilt miljöbeskrivningarna från Sicilien (?) Sardineien (?) - södra Italien. Minns dem faktiskt mer än handlingen.

    SvaraRadera